Lifehack van

Sen Sen Sens

Vind je deze tip echt geniaal?
Stem! Ook onder de stemmers worden leuke prijzen verloot.

  0 StemmenZelf Wasmiddel Maken

Zelf wasmiddel maken is heel eenvoudig, goedkoop en milieuvriendelijker.
Het wast net zo schoon als duur poeder of vloeibaar middel, ook op lage temperaturen.
Ook handig als je net als ik alergisch bent voor een bepaald ingredient in conventionele middelen. Het recept hieronder is voor +/- 5 liter wasmiddel dat je het handigst in een emmertje met deksel bewaard omdat het middel na bereiding en een nachtje afkoelen een stevige gelatineachtige substantie wordt. Doe het daarom niet in het zeepbakje van je wasmachine maar direct in de trommel. Voor alle wasmiddelen geldt dat je na een aantal keren wassen op lage temperatuur je een keer op 60 graden of meer wast om te ontzepen en bacterien te doden.... denk hierbij vooral aan thee- en handdoeken! Let wel op het wasvoorschrift in je kleding! Wol bijvoorbeeld krimpt onheroepelijk als je het wast boven 30 graden. Ook meeste strech kleding verdraagt wassen hoge temperaturen slecht.

INGREDIENTEN
een stuk [150 gram] Sunlight zeep
150 gram fijne soda

BENODIGDHEDEN
Een grote PAN,  minstens 3 liter inh.
Een RASP [zo een waar je worteltjes en komkommer mee raspt]
Iets om mee te roeren, géén aluminium! Maar bijv een houtje, of oude houten lepel [die je daarna niet meer voor voedsel gebruikt! De pan en de rasp kun je na grondig afwassen natuurlijk wel weer gewoon voor eten gebruiken]
Een EMMER met deksel [van de latex, of mayonaise van de snackbar..] of [meerdere] grote potten of gebruikte plastic flessen van je oude vloeibare wasmiddelen. Belangrijk is dat de fles of pot een grote opening heeft zodat je de stevige wasmiddelgel er straks wel weer uit kunt krijgen.

BEREIDEN [max 15 minuten]
Rasp het blok Sunlight zeep. Doe de rasp met 2 á 3 liter water in de pan en breng onder regelmatig roeren aan de kook. Zodra het kookt vuur laag zetten en flink blijven roeren tot alle zeep rasp is opgelost. Haal van het vuur en voeg een liter lauw water toe met daarin opgelost de 150 gram soda. Nog even flink doorroeren. Is je mengsel niet te heet dan kan je het nu in de emmer over gieten en voegt daarna water toe tot je in totaal 5 liter hebt. Of als je pan groot genoeg is [ dus meer dan 5liter] dan vul je eerst het water aan tot 5 liter zodat je je wasmiddel daarna over je flessen o.i.d. kunt verdelen. Laat het een paar uur [ nachtje] afkoelen en opstijven. Klaar!

Deze wasgel is ook heel geschikt als allesreiniger [niet op aluminium gebruiken!] om bijv je [houten] vloer mee te dweilen. Ik zelf houd van de 5 liter altijd een litertje apart en verdun die dan met 0.5 tot 1 liter zodat het vloeibaar blijft en gemakkelijker in gebruik bij schoonmaakwerk.

Wil je een extra geurtje aan je wasgoed dan kan je bij de bereiding een stukje geurzeep mee raspen of natuurlijk bij het wassen een wasverzachtertje in het wasverzachterbakje van je wasmachine toevoegen.

Kosten

Sunlight Huishoudzeep 300g  +/- 1,10 euro    => 150 gram 0,55 cent
Tricel Zilver Soda Fijn     1kg  +/- 0,80 euro    => 150 gram 0,15 cent

5 LITER WASMIDDEL     totaal   0,70 cent          [0,14 cent per liter]  !!!!!

- succes ermee! -

 

 

Terug naar lifehacks