Duurzame tip koptelefoons

Door Thaisa Fiering

Door een innovatief tabletonderwijsprogramma leren kinderen in Malawi lezen, rekenen en schrijven. Al 50.000 kinderen gaan met sprongen vooruit!Handige tip uit Malawi! Kinderen kauwen graag op snoeren van koptelefoons. Zo gaan ze niet echt lang mee. Om de levensduur van koptelefoons te verlengen, bedacht nationale VSO-volunteer Christopher uit Malawi om ze andersom op te doen. Zo kunnen kinderen niet meer op de snoeren kauwen. Handig hè?

Thaisa Fiering is een van de twaalf VSO-deskundigen ter plaatse in Malawi, een van de armste landen ter wereld. Er is een gebrek aan leraren, scholen en onderwijsmaterialen terwijl het aantal kinderen snel groeit. Hierdoor lukt het niet om kwalitatief onderwijs te bieden en groeien veel kinderen ongeletterd op. Ze missen daardoor een toekomstperspectief.
 
 
Malawi kampt er al decennia mee. Generaties kinderen groeiden op zonder zelfs maar de basisschool te hebben afgemaakt. Met rampzalige gevolgen. De werkloosheid is hoog en ongeletterdheid eerder regel dan uitzondering. Om dit probleem aan te pakken, ontwikkelden VSO, Onebillion en lokale partner MoEST een innovatief tabletonderwijsprogramma. Met behulp van tablets leren kinderen lezen, rekenen en schrijven – zonder veel begeleiding van een leraar.

“Leerlingen krijgen les in de school óf in speciale Learning Centres bij scholen. VSO bouwt deze Learning Centres en voorziet ze van volledig ingerichte lokalen en zonnepanelen”, aldus Thaisa.

Inmiddels werken 50.000 leerlingen op 76 scholen met het programma. Dit moet eind 2017 gegroeid zijn naar 129 scholen.

Thaisa is enthousiast over het positieve resultaat: “Al na een paar weken zagen we leerlingen met sprongen vooruitgaan. We zien 45% meer leerwinst ten opzichte van traditioneel onderwijs.”

​​​​​​​Meer weten over het werk van VSO? Ga naar de website van VSO