Oprichten jeugdclubs helpt

Door Femke Dekkers

Door in Bangladesh jeugdsclubs op te richten waar jongeren een vak kunnen leren, daalt de jeugdwerkloosheid.

“We creëren meer werkmogelijkheden voor jongeren, door ze te verbinden met lokale overheden”, vertelt Femke Dekkers, VSO-vakdeskundige in Bangladesh.

Femke werkt als vrijwilliger op een project om jeugdwerkloosheid te bestrijden. “VSO linkt jongeren met een governmental training center. En daar krijgen ze trainingen in onder andere mobile phone repairing, solar technology, automobile engineering.”
 
Geen vaardigheden, geen drive, geen werk. Het komt vaak voor onder jeugd in Bangladesh. Vooral in kleine dorpen is de jeugd weinig gemotiveerd. Veel jongeren blijven zodanig afhankelijk van hun ouders in hun dorp hangen, zonder enig toekomstperspectief. Om dit probleem aan te pakken, richtte VSO samen met 3 lokale partners jeugdclubs op in 24 dorpen. En met succes! Al 812 jongeren zijn lid en een deel van de leden kan via de club een vak leren. Dat van elektricien bijvoorbeeld, of chauffeur. “Als ik in het veld ben, kijk ik van een afstandje wat de projectofficer doet. Ik zie het dan als de oefeningen goed begrepen worden of als er ergens problemen zijn”, aldus Femke.

Jongeren leren veelal technische vaardigheden die op meer vlakken in te zetten zijn. De een leert bijvoorbeeld mobiele telefoons te repareren, de andere maakt zich de techniek van zonnepanelen eigen. Daarnaast kunnen de jongeren zich ook zakelijk ontwikkelen, bijvoorbeeld door het maken van een bedrijfsplan.
“Dankzij mijn financiële achtergrond en coachingsvaardigheden kan ik jongeren vervolgens begeleiden bij het opstarten van een eigen bedrijfje of het vinden van een baan. Ik bereid de jongeren praktisch en mentaal voor op het ondernemerschap en voer gesprekken met potentiële werkgevers.”

Die aanpak werpt vruchten af: een deel van de jongeren heeft direct na de opleiding een eigen bedrijfje gestart en verdient nu een eigen inkomen. Nog een positieve bijkomstigheid van de jeugdclubs is volgens Femke dat jongeren ook goed samenwerken. Al met al, een succesvol project!Meer weten over het werk van VSO? Ga naar de website van VSO