Spons wordt trainingsmateriaal

Door Ans Ohms

Ik heb sponzen gekocht, waarmee ik in Cambodja mijn studenten verloskundige heb leren hechten ‘op het droge’. Ze bleken ook heel geschikt om de verloskundigen de nieuwste hechttechnieken te leren.

Goed lesmateriaal. Dáár was vooral behoefte aan toen Ans vorig jaar via VSO begon in het Stung Treng Referral Hospital en de aangrenzende opleiding voor verloskundigen. Ze ontwikkelt trainingen en verbetert het praktijkonderwijs aan studenten verloskunde.
 
 
VSO-verloskundige Ans Ohms deelt haar kennis met 45 praktijkbegeleiders die in 6 ziekenhuizen werken. Ook helpt ze lesmateriaal te ontwikkelen voor 120 toekomstige verloskundigen per jaar. En het effect van haar inzet is inmiddels goed voelbaar, bijna 10.000 zwangere vrouwen hebben er profijt van.

“Op mijn voorstel ontwikkelden de leerkrachten en praktijkbegeleidsters gezamenlijk een methode die studenten meer bij de praktijk betrekt. Zo leren ze nu om een situatie in te schatten, een behandelplan op te stellen, een inwendig onderzoek te doen, het verloop van een bevalling bij te houden en indien nodig een bevalling over te dragen naar een ziekenhuis - na in te schatten of zo’n overdracht eigenlijk wel veilig is. Dit draagt allemaal bij aan een veilige bevalling.”

Als er geen tijd meer is om een vrouw door te sturen naar het ziekenhuis, moeten verloskundigen ook in staat zijn om de bevalling zelf te begeleiden.

Daarnaast heb ik ook oog voor de nazorg. Ik geef bijvoorbeeld trainingen in hechtingstechnieken. Dat was hier voorheen zo’n pijnlijke ingreep dat veel vrouwen er liever vanaf zagen. Ik heb sponzen gekocht waarmee ik de studenten kan leren hechten ‘op het droge’. Ze bleken ook heel geschikt om de verloskundigen de nieuwste hechttechnieken te leren. Deze methode is relatief pijnloos.

Het gevolg is dat steeds meer vrouwen er nu voor kiezen zich te laten hechten. Dat verbetert hun kwaliteit van leven enorm, ook ná de bevalling. Ze hebben geen pijn meer bij het lopen of vrijen en minder kans op incontinentie als ze ouder zijn.”Meer weten over het werk van VSO? Ga naar de website van VSO