Stoffen zakdoek + boterhamzakje als luier bij de prematuren.

Door Dieke Spitzen

In Oeganda zijn luiers (wasbare of pampers) geen gegeven. Zeker als de baby's opgenomen zijn in het ziekenhuis dragen ze geen luiers, waardoor ze regelmatig in een nat en vies bed liggen. 

Vooral de prematuren en de baby's met een gewicht <1,5 kg kunnen zich hierdoor slecht op temperatuur houden, zonder nog te spreken van het vergrote risico op infecties. 


De stoffen zakdoek wordt hier veel gebruikt en ook op veel plekken verkocht, waardoor het een redelijk makkelijke en goedkope aanschaf is voor de ouders. Van de stoffen zakdoek kun je een luiertje vouwen en deze vervolgens omdoen bij de baby. De stoffen zakdoeken absorberen echter niet zoveel vocht, dus door er een boterhamzakje om heen te doen, met twee gaten voor de benen, zorg je ervoor dat ze niet in hele natte doeken liggen. De boterhamzakjes gebruiken ze voor alles op de markt hier en zijn dus ook makkelijk te verkrijgen. Met twee stoffen zakdoeken en een voorraadje boterhamzakjes kun je een tijde vooruit totdat de baby wat groter is en zichzelf wat beter op temperatuur kan houden. Uiteraard moet je wel frequent controleren of het "luiertje" verschoond moet worden, anders koelen ze nog steeds af.